Bellreguard, 9 de maig del 2024. L’aigua és un bé bàsic, de primera necessitat i, en si mateix, net. Un element alhora escàs que obliga a costosos processos d’emmagatzematge, tractament i transport per a la seua posada a disposició de la població. Processos que sovint comporten un important cost energètic i mediambiental. Reduir eixe impacte és una de les línies d’actuació que duu a terme la Regidoria de l’Aigua de l’Ajuntament de Bellreguard, i que explica la darrera actuació desenvolupada. Una obra que “permetrà fer el subministrament d’aigua potable a la platja sense emissions de cap tipus”, segons explica el regidor de l’area, Àlex Ruiz.

El projecte ha suposat una inversió total de 37.255,57 euros, i ha consistit en la instal·lació d’un generador fotovoltaic de 28 kWp en la coberta del Dipòsit municipal d’aigua potable de Bellreguard, que subministra la platja de Bellreguard i el municipi veí de Guardamar de la Safor.

Per a fer-ho realitat, l’Ajuntament de Bellreguard ha comptat amb una ajuda de 22.120 euros dels fons europeus Next Generation que cobreix el 60% de la inversió total. La diferència ha estat assumida pel Servei Municipal d’Aigua.

Gràcies a la instal·lació fotovoltaica, integrada per 49 panells solars de 580 W sobre la coberta del dipòsit i que ja ha entrat en funcionament, l’abastiment a la platja es realitzarà sense petjada de carboni.

El projecte ha estat redactat per l’enginyera del Servei Municipal d’Aigua Potable de Bellreguard, Gemma Molina, i està acollit al programa d’incentius 4 del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència Next GenerationEU.

A prova d’avaries

Les obres, adjudicades a la mercantil Alfredo Martínez e Hijos SL, han inclòs també la instal·lació de dos inversors de 15 kW cadascun, que generen una potència de 28,42 kWp. “Això permetrà no interrompre el funcionament del dipòsit en cas que fallara un dels inversors, explica Ruiz”.

La instal·lació fotovoltaica en la coberta del dipòsit és capaç de produir 42.664,90 kWh anuals, amb el conseqüent estalvi energètic per al municipi. Un estalvi que no només serà econòmic: des del punt de vista mediambiental, s’evitarà l’alliberament de 12.337,41 kg de CO2 a l’atmòsfera cada any.

La propera inversió: 242.000 euros per renovar les xarxes

Per altra banda, seguint amb les inversions prioritàries marcades per la Regidoria de l’Aigua d’ençà la re-municipalització del Servei d’Aigua Potable en 2018 per a la modernització de la xarxa municipal, l’Ajuntament ha rebut una subvenció de 90.000 euros que se destinarà al projecte enllestit pel Servei Municipal de l’Aigua per a la renovació de les xarxes d’aigua potable en els carrers rei en Jaume i Dos de maig dintre de la convocatòria de l’estratègia Reacciona 2023 de l’Àrea de Medi Ambient de la Diputació de València per la millora del Cicle Integral de l’Agua, un projecte que ascendeix a 241.757,44 euros.